O biodinamičkoj proizvodnji

Biodinamička poljoprivreda je poseban vid organske poljoprivrede koju je razvio poznati austrijski filozof, znanstvenik i pisac Rudolf Steiner početkom 20 stoljeća. Interesantno, Rudolf Steiner rodio se u hrvatskom naselju Donji Kraljevec u Međimurju, u tadašnjem Austrijskom carstvu. Njegova osnovna teorija bila je postojanje životne sile u poljoprivrednim kulturama i zemljištu. Te sile se umanjuju i gube primjenom pesticida i umjetnih gnojiva, a potiču takvim uzgojom biljaka i životinja koji slijedi ustaljene prirodne tokove.

Ovaj vid poljoprivrede uključuje oslanjanje na mjesečev sjetveni kalendar, kao i uporabu specifično izrađenih sredstava na prirodnoj bazi, koji utječu na ubrzano poboljšanje plodnosti tla kao i na povećanu mikrobiološku aktivnost. Također, u uzgoju se koriste prirodnih gnojiva i komposti kojima se dodaju određeni prirodni pripravci koji poboljšavaju njihovo djelovanje. Samim tim biljke uzgojene na takvoj zemlji bivaju snažnije i otpornije na bolesti, štetočine, kao i na nepovoljne klimatske uvjete.

Biodinamička proizvodnja se, zahvaljujući svom pozitivnom djelovanju, raširila po cijelom svijetu, a u Hrvatskoj je tek u svojim počecima. Vlasnica OPG Hunjadi, Natalija Peter Hunjadi, upravo je jedna od glavnih savjetnica za biodinamičku proizvodnju u hrvatskoj Savjetodavnoj službi, koja prenosi pozitivna iskustva iz susjedne Slovenije i drugih zemalja i bavi se edukacijom naših poljoprivrednika o takvoj vrsti proizvodnje.

Povratak stoke na pašnjake, mlijeko bez kemikalija i hormona, stajsko gnojivo u kojem se nalazi sve što je potrebno zemlji da bi iz nje nikli zdravi usjevi …

U toj harmoniji s prirodom, uz poznavanje dinamičkih osobina svake biljke ponaosob, postiže se sklad koji smo davno narušili.